Bengt Eriksson i Sör Hesse, i Stora Tuna är ett av medlemsföretagen i den ideella föreningen Dalaodlat som utgörs av sammantaget 16 st. odlare.

150601 Bengt ErikssonBengt har sedan 1989 odlat ekologiskt, och fokuserat på två områden, tomater i växthus och potatis. Ekologisk odling innebär resursbevarande odlingssystem, där biologiska och ekologiska hänsyn ligger till grund. Det är viktigt att hushålla med våra naturresurser som förhindrar miljöförstöring. Inga kemiska preparat används vilket bidrar till godare, smakrikare produkter med förbättrad och högre kvalitet. Ekologiskt är en kategori livsmedel som många förknippar med premium, och ekologiskt toppar också listan över de konsumenttrender som ökar mest idag.

Försäljningen av ekologisk i Sverige ökade med 38 procent förra året. Ökningen är störst i världen, enligt Ekoweb som sammanställt siffrorna. Efterfrågan har varit så stor att det ibland har varit brist på vissa varor. Under 2014 såldes ekologiska livsmedel för 15,5 miljarder kronor i Sverige. Ökningen är unik i världen.

Växthuset dignar av tomatplantor. Körsbärstomater samt vanliga normalstora tomater. Körsbärstomaterna är på stark frammarsch. Körsbärstomater, kallas även ibland cocktailtomater eller cherrytomater. Körsbärstomater marknadsförs som exklusivare än vanliga tomater, och användas oftast i sallader eller äts direkt. De är ofta sötare än en vanliga tomater. Sammantaget så odlar Bengt ca 10 ton per år fördelat ungefär på hälften-hälften inklusive de vanliga tomaterna.

150601 Tomater

Sedan några veckor tillbaka så har de första leveranserna av säsongens körsbärstomater startat. Huvuddelen av försäljningen går till butikerna och främst inom närområdet. Kunderna är supernöjda med kvaliteten, fräschare tomater går inte att hitta. Tomaterna skördas två gånger per vecka under högsäsong. Säsongen för tomaterna pågår ända fram till i slutet av oktober, och i snitt mognar en ny klase per planta och vecka.

Till butikerna sköts försäljningen via säljare som arbetar för Dalaodlat. Bengt har också en person anställd på halvtid i växthuset för att hinna med allt.

Gällande potatis så odlar Bengt idag fem olika ekologiska sorter. Efterfrågan styr utbudet. De fem sorterna är: King Edward (mjölig), Maestro (fast), Solist (tidig färskpotatis) Connect (mjölig) samt Amandine som odlas på kontrakt och är en fransk delikatesspotatis framtagen från första början i Bretagne under 90-talet. Potatisen säljs främst till kommunerna i Borlänge, Falun och Gagnef. Bengt har via den senaste offentliga upphandlingen ca 100 kunder i veckan. Distributionen sker i samarbete med Maserfrakt som hämtar hela pallar och sedan i steg två levererar enskilda order till förskolor, vårdinrättningar m fl. kommunala serviceställen.

I och med den starka ökade efterfrågan av ekologiskt så har Bengt fullt upp hela dagarna och han trivs. Varje dag är unik, med många variationer i arbetet. Vädret styr agendan för dagen i mångt och mycket, men det finns alltid att göra för en odlare.