tunnbrodUnder hösten kommer det gamla anrika företaget med dess nya ägare Marie Henriks Backlund och Susanne Säbb Danielsson med familjer, att flytta verksamheten från nuvarande Ågatan till Vasagatan i Rättvik. De centrala och unika lokaliteterna med bokstavligt ”högt i tak” har tidigare utgjorts av senast som kansli för Classic Car Week, men är från början byggd som kyrka. Här tänker Marie och Susanne öppna en handelsbod med bageri och butik för bl. a lokala matproducenter. Tanken är att turister och besökare till handelsboden också ska kunna se hur bakningen sker och går till, på ett traditionellt och hantverksmässigt sätt, genom en stor glasruta. Sistnämnda ska givetvis också fungera som avskiljare mellan bageri och butik. För att möta den hela tiden ökande efterfrågan för tunnbrödsprodukterna så kommer en ny bakugn att installeras direkt på plats i det nya bageriet.

Sortimentet utgörs idag av sammantaget fyra produkter som samtliga har fått ny design för respektive produkt och påse. Produkterna är Tunnbröd, Tuttul, Kavelbulle samt Tunnbröd Original. De sistnämnda produkterna bakas fortfarande för hand och utgör ett verkligt gammaldags hantverk där tradition, känsla, och kvalité formas till en unik smakupplevelse. Valet av råvaror är viktigt, bl. a används inga råvaror med tillsatser eller smakförstärkare. Mjölet som basråvara är ex. vis helt fritt från E-nummer. Produktutveckling har också inledd. Genom att prova torka ”spillbitar”, har man på det här sättet fått fram ett hårt tunnbrödskex, perfekt som tilltugg för fredagsmys, ostbrickan med flera tillfällen.
Samtliga nuvarande produkter går att frysa, men är som med allt färskt bröd, godast att avnjutas nybakat.

Efterfrågan för de goda bröden ökar konstant. Idag finns tunnbrödet i de flesta välsorterade livsmedelsbutiker i Dalarna. Stor efterfrågan finns också främst i Stockholm, där det finns många masar och kullor som är fina ambassadörer för brödet. Bageriet har därför ett bra fungerande försäljningssamarbete med Färskvarukompaniet i Hedemora, som möjliggör utökad distribution på mer än den lokala Rättviksmarknaden. Beträffande den lokala marknaden så utgör de årliga höst samt vårmarknaderna absoluta toppförsäljningstillfällen. För mer information om bageriet och dess produkter, gå in på webbsidan www.tuttul.nu eller besök även facebooksidan Rättviks Tunnbrödsbageri. Där hittar du serveringstips för tunnbröden med mycket mera.