Handelsbod i hjärtat av Dalarna
Starka närproducerade produkter. Centralt läge på orten.
Rättviks Tunnbrödsbageri rustar för en intensiv sommarperiod med mycket försäljning.
– Vi är väldigt förhoppningsfulla, det ser bra ut, säger Marie Backlund, om den satsning och investering som givit människor ytterligare en anledning att besöka Siljansbygden och Rättvik.
Sedan i december har Rättviks Tunnbrödsbageri flyttat in i nya ändamålsenliga lokaler, ett stenkast från huvudstråket i centrum. Och det är i sanning en upplevelse som väntar innanför tröskeln på Vasagatan 12, där en butik och bageri finns i samma lokal.
– Byggnaden var från början en kyrka, det förklarar varför vi har så högt i tak, säger bagaren Åke Danielsson, där han står i det luftiga och ljusa bageriet, mitt i den intensiva tillverkningen. Här kan kunderna stå i handelsboden och kika direkt in i hjärtat av verksamheten, vårt bageri. Det är rätt så unikt.
Bageriet, som Marie och Susanne Säbb Danielsson driver tillsammans med sina makar Lasse och Åke, har faktiskt anor sedan 1957. Och visst, de historiska vingslagen lever vidare i dagens rörelse, dels genom det genuina hantverket, dels genom de gamla inventarier som fyller handelsboden. Överallt, på väggar och hyllor, möts man nämligen av nostalgiska skyltar, burkar etc, med företagsnamn som minner om en tid som varit. Det är med andra ord inte bara smak och lukt som framkallar köplust på denna plats, även interiören väcker nyfikenhet och bidrar till en extraordinär helhet.
De största ”guldäggen i korgen” är deras tunnbröd, kavelbulle och ”tuttul” som det heter på Rättviksmål, tre goda läckerheter som smakar lika gott som det låter. Ingredienserna är lika naturliga som enkla. I tuttul används bara vetemjöl, rågsikt, jäst, potatis, sirap, salt, smör och kryddor (anis, fänkål).
– Mjölken vi bakar på kommer direkt från korna på Karl Tövåsens fäbod här i Rättvik, säger Marie. Även på detta område vill vi verka för det lokala. Mjölken gör verkligen skillnad på smaken.
Intensiv årstid
Sommaren är en jätteviktig period för verksamheten, det är då bygden invaderas av turister från när och fjärran. Förhoppningen är att flertalet av dessa besökare ska göra ett besök i handelsboden. Sedan tidigare har de även haft öppet under kvällstid, tisdagar och fredagar, detta i syfte att låta fler kunder ta del av tillverkningen.
– Till sommaren gör vi en satsning på getprodukter, godis och glass, bland annat kommer Dalkullaglas att finnas i sortimentet. Sedan tidigare har vi korvar från Karelius i Lima. Det handlar om två varumärken vi känner till väl eftersom de ju också är med i Lokal Mat. Vi är jätteglada att samarbeta med dem och sälja deras produkter, det är början på nånting som kan bli större. Vi tror också på att vara ett skyltfönster för andra, små tillverkare från närmiljön. Hos oss kan man hitta varor som det bara finns tre exemplar av, som den här syltburken, säger Marie och pekar mot en av hyllorna. I framtiden kanske vi även kommer att kunna ta emot beställningar av exempelvis kött och andra råvaror. Vi vill kort sagt vara en mötesplats med fokus på kvalitet.
Den som känner Susanne och Marievet att det inte saknas idéer. Det saknas heller inte energi att ta tag i och genomföra saker – och ofta görs allt detta med både finess och kreativitet.
Ur högen av utvecklingstankar kan vi nämna ett kommande samarbete med ett nytt småskaligt bryggeri på bottenplanet i samma hus.
– Av kornmalten som blir över vid bryggningen gör vi bland annat egna bryggarskorpor ochskarpbulle, säger Susanne. Det är ett hårdbröd bakat på kornmalt och riktig helmjölk från korna med grädde och allt.
Ett annat projekt, än mer aktuellt, är det nya samarbetet med Nittsjö Keramik som tillverkar en specialgjord mugg, målad i samma gröna färg som återfinns i Rättviks Tunnbrödsbageris logotype. Till och med sädeslaget på loggan, de tre axen, har med varsam hand målats på muggen.
– Vitror mycket på samverkan och det är en helhet som skapas när vi nu till sommaren vill att kunderna ska komma hit och kunna sätta sig utanför och dricka en kopp kaffe, äta en tuttul och ta en glass i solen. Mat, dryck, skön miljö och trevliga människor. Allt hänger ihop och vi bygger värden för varandra.
En annan nyhet för säsongen är riktad mot upplevelseturismen då de startar kurser och prova-på aktiviteter . På Tunnbrödsbageriet erbjuds en Bakudag, en heldagsaktivitet som borde intressera dem som är intresserad av lokalproducerat och bakning.
– Deltagarna får lära sig mer om kulturarvet och baka på riktigt som vi gjorde förr, säger Susanne. De får vara delaktiga under en hel Bakudag i ett bakulag och lära sig ett gammalt hantverk under ledning av kunniga ledare. Vi hoppas på framgång även här.
Fakta om deras storsäljare
Tunnbröd
Är enligt tradition bakad på potatis och mjöl av olika slag. Brödet bakas för försäljning i butiker runt om i Mellansverige. Lämpar sig väl som matbröd, korvbröd eller som en tunnbrödsrulle fylld med smakrika läckerheter där själva brödet inte ska ta över smaken.
Bakas utan mjölk och kryddor.
Tuttul
Bakas på riktig helmjölk från bonden, kryddad med anis och fänkål, smakar precis som vi minns från förr. Framtagen på allmän begäran efter lokalt recept.
Kavelbulle
Bakas för hand efter gamla Rättviksrecept och gräddas i stenhällsugnen. Fylls med smör, ost, messmör eller annat gott. Bakas på mjölk från kor som går på fäboden på sommaren.
Läs mer om Rättviks Tunnbrödsbageri på www.tuttul.nu.