PRESSMEDDELANDE

Projekt Rädda Östersjön allt viktigare – skänker 20 000 kronor till Världsnaturfonden WWF

För två år sedan bestämde sig Alsbo Ägg för att bygga vidare på sitt miljöarbete, och börja göra skillnad, för vårt gemensamma vatten.  En Östersjöfond bildades i syfte att lyfta miljöfrågan och göra riktade ekonomiska insatser mot just Östersjön, ett vatten som mår dåligt och vi alla är beroende av. 2016 års pristagare har nu utsetts.
Sören och Britt-Mari Rabb är både eldsjälar och miljövänner. I 34 år har de drivit verksamheten i Alsbo Ägg i södra Dalarna, utanför Krylbo.
– Vi och våra kontrakterade äggproducenter i samverkan, vill vara delaktiga i att försöka rädda Östersjön. Vi har kommit fram till att ge 2016 års pris till Världsnaturfonden, detta för att vi värdesätter deras stora räddningsaktion för världens alla hav. Vi tycker att deras hårdsatsning och specifika kampanjsajt med fokus på havsfrågor och även Östersjön är bra, och den är oerhört viktig ur informationssynpunkt.

Alsbo Ägg vill se ”ringar på vattnet”, att fler tar ansvar och engagerar sig.
– Vi vet att Östersjön tyvärr är ett av världens mest förorenade hav, och så länge det ser bra ut på den glittrande vattenytan är det tyvärr alltför få som inser hur allvarlig situationen egentligen är.

– Omgivningen och våra kunder tycker vår miljösatsning och den egna Östersjöfonden är bra. Det är dock inte alla som tar in vår Östersjöförpackning i sitt sortiment med anledning av platsbrist i sina butikshyllor. En affär som löst detta på ett miljöanpassat och bra sätt är ICA Kvantum Åkrahallen i Sala. För andra året i rad, och dessutom på Äggets Dag fredag den 14 oktober, så kommer Alsbo Ägg AB att tilldela ett diplom till butiken i Sala, för sitt goda miljötänk och delaktiga engagemang för att hjälpa till att skydda, bevara och rädda Östersjön.

– Vår miljösatsning och den egna Östersjöfonden betyder oerhört mycket för oss själva, men den bör även vara viktig för alla andra. För dör haven så dör även vi, och vi har världens alla hav bara till lån av våra barn och barnbarn.

Fakta:

I statuterna för fonden framgår att mottagare av den årligt återkommande checken, med tillhörande diplom för förtjänstfulla insatser, ska vara en aktör som på olika sätt gör aktiva handlingar för att återställa, skydda och bevara Östersjöns miljö.
2015 gick priset till forskningscentrat Människa Teknik Miljö, MTM, vid Örebro universitet, tillika ett av tre referenslaboratorier i världen som samarbetar med FN:s miljöprogram.
Priset, fick de för sitt arbete med att kartlägga de stora problem som finns med mikroplaster i Östersjön.
Mer att läsa om årets pristagare, Världsnaturfonden, finns att läsa här:
http://www.wwf.se/vart-arbete/hav-och-fiske/radda-ostersjon/1181754-radda-ostersjon-startsida

Frågor: Britt-Mari Skrivargård Rabb, 0226-662 75

161014-alsbo-agg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Om Alsbo Ägg:

Vi jobbar efter mottot att erbjuda ”högsta kvalitet från höna till butik”. Vår vision och miljöpolicy är att erbjuda de godaste äggen, och den bästa djurhållningen med så lite påverkan av vår gemensamma miljö som möjligt. Alsbo Ägg är certifierade enligt ISO 14001/Miljö och ISO 9001/ Kvalitet samt BRC, den globala standarden för Livsmedelssäkerhet.
Verksamheten drivs av Sören och Britt-Mari Rabb, och familjeföretaget har funnits sedan 1982, i 34 år. Med totalt åtta kontrakterade producenter i närmiljön förser vi varje dag regionen, från Örebro i söder till Sundsvall i norr, med ägg från hönor som trivs och mår bra. Och på våra förpackningar är ursprunget en självklarhet, man ska se från vilken gård som äggen kommer.
Läs mer på alsboagg.se