141209 Mora Bryggeri

Julsajten Juligen.se stora julmusttest 2014 är avgjort! Årets vinnare är ännu en gång Mora Must!

Om julmusttestet: Totalt har 24 julmustsorter från den svenska marknaden provsmakats av en oberoende jury bestående av vanliga konsumenter och finsmakare. Testet är ett blindtest, d.v.s. juryn vet inte i förväg vilken julmust som provsmakas. Julmusten har provsmakats i slumpmässig ordning. Betyg anges på en skala från 1-10.
Vinnare blev Mora Must medan deras andra julprodukt Gammeldags Must kom på en delad och hedrande fjärde plats.

Lite bakgrundsfakta: Julmustens historia – Receptet på julmust är hemligt och tillverkas av företaget Roberts AB i Örebro sedan 1910 då den lanserades som ett alkoholfritt alternativ till öl. Det var dock först på 1930-talet som drycken började kallas julmust. All must tillverkas faktiskt på exakt samma extrakt i grunden, det som sen skiljer de olika mustsorterna åt är mängden socker, kolsyra, vattenkvalité och övriga tillsatser som till exempel malt och humle.

Julmusten står för nästan hälften av all läskförsäljning under december månad. Mustens ingredienser och välbalanserade sötma gör den extra lämpad som måltidsdryck. I Sverige dricker vi ungefär 45 miljoner liter julmust och påskmust per år. Enbart julmusten står för ca 35 miljoner av dessa liter.