Svensk charkindustris stora kvalitetstävling. Sveriges bästa charkprodukter har korats under veckan i Göteborg. Sammantaget korades totalt 16 svenska mästare i Chark-SM och för olika klasser. Bland annat utsåg man Sveriges godaste falukorv, julskinka och småkorvar. Totalt har en jury på hela 30 st. domare under två dagar bedömt sammantaget 760 produkter.
Chark-SM:s medaljer är en kvalitetsstämpel som innebär att en produkt håller riktigt hög kvalitet i allt från utseende till smak. Oavsett valör på medaljen kan du vara helt säker på att en produkt som är märkt med en medalj från Chark-SM tillhör Sveriges bästa avseende kvalitet och smak.
LivsWäX tre charkföretag tog den här gången sammantaget hela 37 st. medaljer, fördelat enligt följande: Siljans Chark, 9 st. Guld, 11 st. Silver samt 8 st. Bronsmedaljer. Gustafskorv AB tog hem 3 st. Guldmedaljer och Karelius & Co AB vann 1 st. Guld, 1 st. Silver samt 4 st. Bronsmedaljer. Stort Grattis till alla som mycket förtjänstfullt bidragit till ett helt osannolikt medaljregn för högkvalitativa charkprodukter från Dalarna. De vinnande produkterna är:
Medaljer till Siljans Chark AB:
Guld: Kokt Julskinka, Karré Sous Vide, Rökt Picnicbog, Varmkorv, Fjällkorv, Kurbitzo, Grillkorv, Hackkorv samt Rullsylta
Silver: Zorngårdens Falukorv, Zorngårdens Julskinka, Bacon, Knäppare, Jägargrill, Bratwurst, Lunchkorv, Vitlöksgrill, Nötgrill samt Grillkorv fryst.
Brons: Falukorv Extra Prima, Kassler, Rökt sida, Kokkorv, Prinskorv, Charolizo, Pölsa samt Siljanssylta
Medaljer till Gustafskorv AB:
Guld: Hamburgerkött, Gustafs Rökta, Smörgåskorv
Medaljer till Karelius & Co.
Guld: Älggrillare
Silver: Vildsvinskorv
Brons: Enrisrökt Falukorv, Jägar Chilikorv, Björnkorv, Blodpudding
Sammantaget bedömdes ca 1 ton högklassiga charkprodukter till ett värde av ca 100000 kr. Till Göteborg kom representanter från Stadsmissionen och Frälsningsarmén för att på plats kunna hämta kött och charkprodukterna för vidare transport till bättre behövande.
Sveriges bästa charkprodukter
Undrar du vilken som är den godaste korven eller bästa julskinkan? I Chark-SM utses Sveriges bästa charkprodukter.
Allt från falukorvar, köttbullar, skinkor och salami till isterband och grillkorv bedöms med fokus på högsta kvalitet.
Tävlingen är öppen för charkprodukter som är tillverkade i Sverige och som finns på den svenska marknaden. Tanken är att Chark-SM ska förenkla för konsumenter att välja produkter av riktigt bra kvalitet och samtidigt bidra till att stärka konkurrenskraften för den svenska charkindustrin.
Första Chark-SM gick av stapeln redan 2001 och har sedan 2002 anordnats vartannat år. Tävlingen har sedan starten utvecklats både till omfattning och betydelse. Idag använder många företag medaljerna i sin marknadsföring och på förpackningar.
Tävlingen består av 16 produktklasser och fokus är helt på produktkvalitet. Produkternas kvalitet bedöms enligt tydliga kriterier av en kunnig domarpanel.
Helt felfria produkter belönas med guldmedalj. Minsta fel eller avvikelse ger silver eller brons. Samtliga medaljerade produkter är av mycket hög kvalitet. I varje klass utses en Svensk Mästare bland de guldmedaljerade produkterna.
Den bedömningsmodell som används i Chark-SM har en lång tradition. De inlämnade produkterna bedöms enligt fastlagda kriterier och belönas med guld-, silver- och bronsmedaljer om de når upp till de respektive kvalitetsnivåerna. I varje klass utses dessutom en svensk mästare som bedöms vara av extra hög kvalitet.
Bedömningarna av produkterna som tävlar i Chark-SM sker under två dagar. Domarteamet består av ett 30-tal personer och representerar Sveriges kunnigaste personer inom charktillverkning tillsammans med representanter från konsumentsidan, handeln och matskribenter.
De tävlande produkterna kodas, packas om och märks så att de blir helt anonyma. Samtidigt får domarna en produktbeskrivning till produkterna där det står vilka egenskaper produkten ska ha, exempelvis svartrökt eller vitlökssmak, för att kunna göra en korrekt bedömning.
Först görs en yttre bedömning där man tittar på bland annat ytskikt, kryddor och struktur. Därefter skivas produkten upp och domargrupperna tittar på bland annat snittyta och struktur. Slutligen smakas produkterna av och bedöms efter exempelvis konsistens, smak och arom. Poängen viktas så att exempelvis smak och arom ger fler poäng än utseende.