Varje dag, året runt, går de till jobbet för att utföra sitt hantverk.

Vissa av bagarna börjar redan halv ett på natten.

141221 Mattes Bröd 1

– Allt handlar om yrkesstolthet, säger Daniel Rosén, fjärde generation i familjeföretaget Mattes Bröd i Ockelbo, ett bageri som kombinerar tradition med modern teknik och miljömedvetenhet.

På utsidan ser det ut som vilket bageri som helst. Men på insidan finner vi ett bageri med framtidstro, som hela tiden investerar och tror på en ljus morgondag. Målet är att varje dag leverera bröd som är gott, nyttigt och närproducerat.

– För oss finns egentligen inga genvägar. I grunden handlar allt om att tillverka ett gott bröd, det är så vi får förtroende från våra kunder. För att lyckas med det måste själva bakprocessen få ta sin tid. Bakning utfördes bättre förr och man ser sig omkring. Vi har valt att jobba efter de gamla idealen, det är därför vårt bröd har en så bra kvalitet.

 

Ett samtal med Daniel handlar förstås om just detta, bagarkonsten, men också om affärsmässigheten, att driva ett företag mot framtiden, med en strävan efter utveckling och fler nöjda kunder.

Tradition och förnyelse skapar förutsättningarna

Ett besök inne i bageriet kastar ljus över Daniels vardag. – Vi jobbar traditionellt, men har sett till att göra det med en modern och bra maskinpark. Vi är väldigt glada över att ha kunnat göra investeringar fortlöpande, det har gett oss ett bra utgångsläge för fortsättningen. Men att baka handlar inte bara om att trycka på en knapp, det är många faktorer som måste samspela. I grunden handlar allt om hantverk.

– På Mattes Bröd hanterar vi degarna och jäsningen enligt samma principer som för 30 år sedan. Vad som är förnyat är uppslagningen, hur vi formar brödet, där har vi investerat. Man måste ha råd att investera i ett bolag, annars förfaller det. Jag har sett alldeles för många i branschen som inte gjort det och levt i överkant. Vi hade inte funnits idag om vi hade tänkt på det sättet.

Förnuft och känsla

141221 Mattes Bröd 2När Daniel pratar är det som att lyssna till någon som har ett ben i historien, och det andra i framtiden.

– Utmaningen för framtiden är att hålla en tillverkande industri i Sverige, det är inte självklart när vi ser hur omvärlden ser ut. Det kan vara tufft att få plats i hyllorna med alla centrala avtal. Och att det inte finns fler än ett par bake-offbagerier i Sverige är inte så konstigt när det körs in stora kyllastbilar från öst med konkurrerande produkter. I en svår konkurrenssituation gäller det att gå till sig själv, hur kan vi klara oss och fortsätta driva en framåtsträvande verksamhet?

Jag tycker att vi har hittat lösningar för det.

Kunddialog och nyskapande

Daniel berättar vidare att det är en fördel att vara nära sina kunder, och att kunna ha en pågående dialog med dem. Via alla kundkontakter – som sker med automatik på ett mindre bageri där man har fler roller – växer även ett självförtroende fram då de egna produkterna värdesätts och uppenbarligen smakar väldigt bra. Responsen blir jätteviktig.

Rent historiskt har Mattes Bröd funnits sedan 1979, men släkten har drivit bageriverksamhet sedan början av 1900-talet. En viktig aktör i utvecklingen har Mikaels far, Mats, varit. Han finns fortfarande kvar på ett hörn i verksamheten. Bolaget sysselsätter idag tolv anställda och har en omsättning på 14 Mkr.

 

141221 Mattes Bröd 3Daniel fortsätter prata om alla de byggstenar som måste samverka för att få hjulen att snurra. Han säger också att han är stolt över att få bidra till samhället, att vara en stabil arbetsgivare på en liten ort.

Upptäcktslustan tar sig olika uttryck i sortimentet, som det nya orientaliska pitabrödet.                                                                                   – Det har blivit en av mina tre största produkter på bara ett halvår. Man måste våga vara innovativ och tänka nytt. Ett nytt grepp är även att vi tagit bort mjölken ur många av våra produkter, laktos är ett stort problem för många.

Det luktar nybakat inne på bageriet där det traditionella möter det nyskapande. Daniel visar stolt upp insidan på det bageri som tror på surdegar som de gjordes förr, och där skållningar och långa liggtider på degarna är en självklarhet. Som han uttrycker det, ”om något är bra för smaken så finns inga genvägar”.

– Här gör vi stenugnsbakat surbröd, det är vår senaste investering, säger han och fortsätter sitt engagerade berättande om det yrke han föddes in i – och som han nu lever i, varje dag, året runt.                                                                                                                                                                                                                                                                                            – Här finns ingen svarv som man stänger av när man går hem. Det är ett ständigt flöde, hela tiden, alla dagar i veckan.  Och jag trivs, jag skulle inte byta bort det mot något.

Daniel fortsätter prata om alla de byggstenar som måste samverka för att få hjulen att snurra. Han säger också att han är stolt över att få bidra till samhället, att vara en stabil arbetsgivare på en liten ort.

Upptäcktslustan tar sig olika uttryck i sortimentet, som det nya orientaliska pitabrödet. – Det har blivit en av mina tre största produkter på bara ett halvår. Man måste våga vara innovativ och tänka nytt. Ett nytt grepp är även att vi tagit bort mjölken ur många av våra produkter, laktos är ett stort problem för många.

Det luktar nybakat inne på bageriet där det traditionella möter det nyskapande. Daniel visar stolt upp insidan på det bageri som tror på surdegar som de gjordes förr, och där skållningar och långa liggtider på degarna är en självklarhet. Som han uttrycker det, ”om något är bra för smaken så finns inga genvägar”.                                                                      – Här gör vi stenugnsbakat surbröd, det är vår senaste investering, säger han och fortsätter sitt engagerade berättande om det yrke han föddes in i – och som han nu lever i, varje dag, året runt.

– Här finns ingen svarv som man stänger av när man går hem. Det är ett ständigt flöde, hela tiden, alla dagar i veckan.

– Och jag trivs, jag skulle inte byta bort det mot något.

Text och bilder: Johan Pellas

 

141221 Mattes Bröd 4