Efterfrågan bara ökar och expansionen som väntar omfattar flera nya länder, vi pratar om naturtillgångar från det innersta av Dalarna.  Hör om entreprenören som har kommit långt med hjälp av hårt arbete, visioner och bra produkter som ligger i tiden. Nu rustar Tomas Tillman och hans kollegor för en spännande framtid. Investeringar i verksamheten sker hela tiden och leveranserna bara ökar.
– Jag inspireras av vingårdarna i Italien, processerna liknar de vi har på gården.

Att hitta till Grangärde är inte det mest självklara i världen. Men så öppnar sig landskapet, och där, omgivet av planteringar och odlingar, finner vi Grangärde Musteri. Snart ska vi träffa Tomas Tillman, ägaren som lever för sitt företag och aldrig sitter still i tanke eller handling.
– Går det bra att vänta? Tomas är snart klar, han ska bara jobba klart med en sak i produktionen.
Vi väntar i caféet och bjuds på kaffe och en kaka som smälter i munnen.

151029 Grangärde gårdsbutikI samma lokal ligger gårdsbutiken, en yta som också frestar smaklökarna. Här finns alla de produkter som gjort företaget känt, till fabrikspriser.

Fakta är att Grangärde Musteri, vars produkter går under varumärket Tillmans, har funnits sedan 1979. Företaget tillverkar bland annat marmelad, saft, sylt, gelé, cider och glögg i en mängd olika smaker, som svartvinbär, hjortron, rabarber, hallon, lingon och blåbär.

 

 

Sortimentet består till 90 procent av kravmärkta produkter. Med egna odlingar, effektiva förädlingsprocesser och så få mellanhänder som möjligt, surfar företaget på en framgångsvåg. Produkterna finns idag att köpa hos de fyra stora detaljhandelskedjorna och på den internationella marknaden, främst Finland, men också i England och Danmark.

– Välkommen, ursäkta mig, vi går in på mitt kontor.
Tomas Tillman är, trots sin något sena ankomst, helt i tiden.

– Vi har upplevt en otrolig ökning de senaste två åren, mycket beroende på att efterfrågan på ekologiska varor har ökat. Vi är idag ett av få företag i Sverige som kan leverera ”från jorden till borden”. Vi planterar exempelvis svartvinbärsplantor och äger sen hela processen. Så gott som alla våra safter görs av färskpressad råsaft, till skillnad mot koncentrat som används på många andra håll. I branschen är det vanligt att man antingen har odlingen eller tillverkningen, vi har både och. Idag är odlingen vår själ, som gör oss unika. Vi får en otroligt fin råvara. Man kan verkligen tala om naturtillgångar

Expansion i sikte

Tomas berättar om expansionen som väntar, om fabriken som håller på att byggas ut med en ny produktionslinje och mycket mer. Vi pratar om ett musteri i en 2.0-version, för att möta framtiden.
Framför oss har vi en dynamisk företagsledare som är lika bevandrad i det jordnära som visionära, som rör sig snabbt och fritt över hela spannet, som löser detaljer lika självklart som han agerar övergripande och med större penseldrag. Han äger förmåga över hela processen kan man säga, precis som hans musteri.
– Det är visioner som driver mig, små delmål är inget för mig. Jag tittar i fjärran och sen, som en korkad jakthund biter jag mig fast och vägrar släppa.

151029 Thomas TillmanNär vi senare ska fotografera honom blir platsen och miljön självklar. Vi placerar Tomas i den nyplanterade svartvinbärsodlingen, på samma sätt som man gör i Toscana, på de stora fälten, hos vinodlarna.
– Vingårdarna i Italien är förebilder för mig, det finns processer i verksamheten där nere som liknar våra. Det handlar i grunden om bra råvaror för att få fram en bra slutprodukt. Det är lite åt det italienska hållet jag tänker mig Grangärde Musteri. Välskötta odlingar, en fabrik som inte är gigantisk. En effektiv produktion, men ändå personlig.

Totalt finns ett 50-tal produkter i sortimentet, där tranbärssaften väntar på att ta plats i skaran. Fler produkter skulle kunna skapas, men det har inte funnits tid. Just nu går mycket tid åt den nya maskinlinjen som ska stå klar i februari.

– Ett kalenderår ser lite olika ut. Januari till mars är lite lugnare försäljningsmässigt, från april är det ökande fram till jul. Det är mycket saft och drycker under somrarna och mer sylt och glögg nu fram till jul. Just nu gör vi runt 10 000 flaskor glögg per dag. Vi är ett vältrimmat gäng på tio personer, både brorsan och äldste sonen jobbar här. Men det tar tid att utbilda personal, ett till två år är nödvändigt för att bli självgående.
Får Tomas som han vill (vilket han ofta får) är personalstyrkan utökad med fem-sex personer om fem år, och omsättningen dubblerad mot dagens 25 Mkr.
– Och jag tror på en femdubblad export, vi har varit två år i Finland och ser en stor efterfrågan i Danmark och England.

Lokalt och nära

Men först ska det närliggande fixas, åkrarna ska beredas, vinbärsbuskar ska planteras, sylten ska kokas, saften ska tappas, bären ska pressas. Och så ska ju caféet och butiken skötas, och till det administrationen och allt annat praktiskt som tillkommer när det ska byggas ut och fixas.

Grangärde Musteris produkter är inte bara en seger för det ekologiska och kravmärkta. Det är också en seger för den viktiga lokala prägeln, och närheten till sina kunder. Snart kan Tomas summera 30 år av entreprenörskap, en livsstil som bokstavligt talat bär frukt.

Grangärde Musteri tilldelades 2014 ”Årets prestation i Ludvika kommun, tidigare har de också utnämnts till ”Årets Företag” i Ludvika.

151029 Grangärde diplom

Vi försöker göra det mesta själva, så visst blir det mycket arbete. Vi har just nu lite extra jobb med att lägga en tre och en halv kilometer lång jordvärmeslinga i fabriken. Om jag är ledig nån gång? Javisst, då kan jag tänka mig att sätta mig på traktorn och åka ut på ägorna. Det sker inte så ofta, men det är trevligt när det händer.

Text och bild: Johan Pellas