141127 Grangärde MusteriUtbyggnad pågår och antalet anställda ökar – liksom omsättningen.
Inte undra på att ekologiskt hårdsatsande Grangärde Musteris vd Tomas Tillman tar ganska lugnt på den senaste tidens debatt kring ekomat.
– Jag har förstås följt debatten och anser att sunt förnuft bör råda. Jag tycker inte att man ska ställa ekologiskt mot konventionellt, utan i Sverige behövs allt sorts lantbruk.
Det var efter att fyra forskare släppte boken Den ekologiska drömmen som debatten om ekoodling tog fart.
– Ekologisk odling halverar skördarna, detta är ohållbart på lång sikt och leder till svält, sa en av författarna, Holger Kirchmann, professor vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) till TT.
Forskarna pekade bland annat på att skördarna inom den ekologiska odlingen går ner med 30–60 procent och att Sverige med ett helt ekologiskt jordbruk skulle behöva 1,7 miljoner hektar utöver de 2,6 miljoner hektar åkermark som finns i dag.
Dessutom menade de att det inte finns något stöd i forskningen för att ekologisk odling skulle vara bättre för klimatet eller leda till bättre livsmedel för konsumenten.
Men Tomas Tillman konstaterar att de odlingar som Grangärde musteri förfogar över – i samverkan med fadern Tord-Eriks företag Tillmans bärodlingar blir det totalt cirka 60 hektar – knappast kan ses som ett problem.
– De grödor vi utan bekämpningsmedel kan få fram i våra odlingar är tillräckliga för vår produktion. Skulle det då inte vara klokt att göra på det sättet vi gör?
Han tillägger att grödor som det kan råda brist på kanske andra är nödda och tvungna att ta fram på konventionellt sätt, med användande av bekämpningsmedel. Men Tillman ser inte någon konflikt mellan de två olika produktionsmetoderna.
I stället ser han en fortsatt ljus framtid för det företag han grundade 1995 och som nu med nya metoder, exempelvis användande av ogräsduk, kan få ut mer svarta vinbär och jordgubbar ur de befintliga odlingarna.
Produktionen ökar hela tiden, antalet anställda är uppe i tolv nu och det kan bli än fler när den nya stora produktionslokalen står klar.
– Ja, den nya lokalen medger att vi kan ta in ett par stycken till om det behövs.
Det milda höstvädret har gynnat uppförandet av den drygt 1 000 kvadratmeter stora byggnaden, som innebär en rejäl ökning av produktionsyta.
– Den blir väl fyra gånger så stor som det vi har nu.
Väggarna är redan uppe, nu väntar gjutning av platta och någon gång fram emot sommarsemestrarna beräknas bygget vara färdigt för inflyttning av ”apparaturen”.
Tanken är att de olika dryckerna ska tillverkas i nybygget, medan sylten fortsatt ska göras i den nuvarande produktionslokalen.
– En direkt följd av den här satsningen är en bättre arbetsmiljö för de som jobbar här, säger en nöjd Tomas Tillman.
1995 startade han familjemusteriet, där brorsan Andreas är produktionsledare. Första året tillverkades 2 800 produkter.
– Nu är vi uppe i 1,6 miljoner eller någonting sådant, säger Tomas Tillman leende.
Omsättningen nådde förra året 25 miljoner kronor och har i stort sett ökat med 10-15 procent år för år, vilket gjort att allt fler från trakten kunnat få jobb i företaget.
– Det är jätteskoj att vara med och bidra till en levande landsbygd.

Henrik Schmidt
0240-882 14henrik.schmidt@dt.se
Carl Lindblad
0250-936 00carl.lindblad@dt.se

Grangärde Musteri satsar framåt. Bygger ut och ökar produktionskapaciteten rejält. Se och hör VD Thomas Tillmans tankar om företagets framtid. OBS! Du måste vara premiumkund hos DT.se för att se reportaget.