Tänk dig en mix av erfarna kockar och köksmästare – under ett och samma tak. Krydda sen med några hängivna medarbetare som också brinner för sina uppgifter och framför allt, älskar att laga mat. Välkommen till Gåfood i Säter.

DSC_1757 - kopiaEfter ett par timmars besök i restaurangköket i Säter kan en sak slås fast: detta är ett kollektiv som drar åt samma håll och synes vara förenade i samma vision, att leverera god och näringsrik mat, med omtanke, till folket på hemmaplan, det vill säga Dalarna.
Givetvis finns det spetskompetens i detta lagbygge, som Stefan Holmberg och Magnus Bertilsson, som startade företaget för nästan tio år sedan. Eller Anders Nordin, den erfarne kökschefen som nu, efter många år i ledande poster inom restaurangnäringen, fått en central roll på företaget.

 

Varje vecka, året runt, levereras 3 500-4 000 matlådor, efter egna recept.
Det handlar om vällagad och varierad husmanskost som gör gott för magen. En del av utbudet är även ekologiskt.

DSC_1796En annan smakupplevelse är smörgåstårtan, i runda tal 12 000 smörgåstårtor levereras ut under 2015. Även denna produkt görs från grunden, i de ljusa, fräscha lokalerna intill sjön Ljustern (det är bara ett tiotal meter ner till sjön, där sol och vatten reflekteras in i köket, en arbetsmiljö i toppklass).
– Det här synsättet går igen i allt vi gör, som med våra smörgåstårtor. Vi gör fyllningarna själva, och brödet är ett speciellt framtaget surdegsbröd.

Utöver matlådor och smörgåstårtor finns även sallader och smörgåsar i sortimentet, om än i mindre omfång.

Mottot är enkelt: att leverera ett näringsrikt, gott, varierat och prisvärt alternativ till annan mer ”känd färdigmat” på marknaden.
Mat med omtanke kan man lägga till, med en produktion i bygden, nära människor i Dalarna.

Det är – om man tittar i backspegeln – en imponerande företagsresa som gjorts, i synnerhet då hela idén en gång dömdes ut. Det skulle inte gå att skapa lönsamhet och bli konkurrerensmässig från lilla Säter. Hur hade de tänkt skaffa tillräckliga volymer och samarbetsavtal? Och hur skulle de kunna våga anställa på en så tuff och konkurrensutsatt marknad?

– Det fanns ingen som trodde på oss, säger Stefan och ler en smula, vare sig vår revisor eller kommunala företrädare. Vår revisor skrattade åt oss när vi i vår budget lade in anställningar för fem-sex personer. Idag är vi ett av Säters större privata företag, totalt elva personer, en viktig arbetsgivare. Och vi har ingen personalomsättning över huvudtaget, våra anställda bara börjar, men ingen slutar. Uppenbarligen måste vi göra något rätt med tanke på hur det ser ut.
Just detta med personalen är en nyckel i framgången, vi pratar om en yrkesstolthet som gör skillnad.

– Vi vill exempelvis att våra anställda ska äta våra matlådor, säger Magnus, som en produktkontroll. Vi får hela tiden åsikter om det vi lagar, det är jätteviktigt. Vi har aldrig tummat på kvalitén. Om vi hade haft dåliga produkter så hade vi inte funnits kvar idag.

– Den mat vi lagar, den lagar vi på riktigt, säger Stefan. Det är lite kostsammare att göra det, men kunderna får en bättre produkt. Kan vi så hämtar vi gärna råvaror från närmiljön, som potatisen från Stora Skedvi.

Jobbet – en livsstil

160211 Gåfood 1

Vi sitter i personalrummet där Stefan och Magnus öppenhjärtigt berättar om processen, resan från liten till stor. De pratar om den första tiden med fokus på cateringuppdrag, om hur de hyrde det nuvarande köket när uppdragen dök upp, inte hela tiden, utan då och då. Om hur de senare, 2008, började leverera matlådor till ett dussintal företag i regionen, och så förstås det viktiga första samarbetet med en livsmedelsbutik, ICA på orten, om femtio matlådor i veckan.

 

– Vi fick blodad tand och började ringa runt till butiker. Ett tjugotal nappade där vi åkte ut med leveranserna själva, i ett område som sträckte sig mellan Leksand, Falun och Avesta. 2012 fick vi kontakt med Färskvarukompaniet vilket i högsta grad bidrog till att vi fick fart på verksamheten. Via deras kunskap, logistik och nätverk kunde vi börja bygga det omfång vi ser idag.

En annan viktig milstolpe i företagets historia kom i början av 2013 då man förvärvade delar av företaget Laggen, som gjort sig känd som lokal tillverkare av pannkakor och raggmunkar.
Genom Laggens konkurs kunde Gåfood köpa upp deras varumärke vad gäller matlådor, vilket blev ett bra insteg till Färskvarukompaniet som tidigare haft ett samarbete med dem.
Man kan ställa sig frågan vad det är som driver Stefan och Magnus som utöver allt detta även kör en del catering på årsbasis. Det har handlat om många arbetstimmar, oavsett dag i veckan. Svaret kommer, i en bisats från Stefan.

DSC_1774

– Jag pratade med min fru om det här för en tid sedan, om det här med att vara tacksam över att ha ett jobb och mat att ställa på bordet när man kommer hem. Vi klarar oss. Det är inte ett självändamål att tjäna pengar, snarare att investera och skapa trivsel och livskvalitet.
En omtanke i det lilla perspektivet kan man känna, som blir ringar på vattnet och i slutänden når butikshyllan där vi handlar.
Gåfood kommer aldrig att bli den största av leverantörer, så ser inte verkligheten ut. Men deras patos för matlagning ser inga gränser. Och så var det personalpolitiken, på Gåfood har man ju alldeles för roligt på jobbet. Varför ska man då slå av på takten?

Fakta & kuriosa

Gåfood ägs och drivs av Stefan Holmberg och Magnus Bertilsson. Företaget startades i slutet av 2006 (tioårsjubileum väntar).
Gåfood är Dalarnas mest spännande aktör inom sitt område med vilja och fokus på att serva hela landskapet med matlådor, sallader, mackor och smörgåstårtor.
Stefan är utbildad kock och köksmästare och har fram tills nu drivit ett flertal restauranger och cateringföretag. I Stockholm arbetade Stefan bland annat på stjärnkrogen Ulriksdals Wärdshus. Han drev också under några år en liten herrgård tillsammans med sin fru.

Stefan har även arbetat som matansvarig för TV4:s matprogram ”Köket” och varit med under inspelningen av cirka 300 program.
Magnus utbildade sig till kock 1997 och började som praktikant på Kumla Herrgård som då drevs av Stefan med fru. Magnus arbetade efter sin utbildning på olika restauranger i Säter- och Borlängeområdet, Ulfshyttans Herrgård, Garpenbergs Herrgård och sedan på Golfkrogen i Säter. Där korsades Magnus och Stefans vägar återigen, och det var då de bestämde sig för att satsa helhjärtat på ett samarbete.

gafood

Resten är, som det heter, historia.

Text & bilder: Johan Pellas