Gammaldags Julmarknad vid Falu Gruva söndag 8 dec 2013 kl 10-17

Falu_Julmarknad

Det är något magiskt över Falu Gruvas julmarknad, mitt i världsarvsmiljön där 170 hantverkare säljer sina julprodukter, granar, varm glögg och delikatesser. Här finns allt som hör en gammaldags julmarknad till. Fem av våra delägarföretag finns på plats nu på söndag nämligen Gustafskorv, HH Fiskdelikatesser, Karelius & Co., Rättviksbagarn samt Rättviks Tunnbrödsbageri.

Julmarknaden vid Falu Gruva, hålls för 14 året, mitt i det mer än 1000 år gamla industrilandskapet, vid gruvan.

  • Hantverkare, handplockade från Dalarna och Mellansverige radar upp sina godsaker och hantverk i marknadsstånden på Gruvplatsen och i Världsarvshuset.
  • Dofter av glögg och eld, och smakprov på godsaker erbjuds här och där. Den som vill ha något mer i magen kan köpa fika med hembakat bröd och lättare mat i vissa av marknadsstånden.
  • Gruvtomtarna tar emot önskelistor av barnen.
  • Guidad visning med tomtarna i gruvan som passar för både stora och små, kl 12, 14 och 15.30.
  • 13.30 kröns Faluns Lucia på Gruvmuseets trappa

Butiker, mat och café

Förutom marknadssäljare finns ordinarie butiker och hantverkare på gruvområdet. Inredningsbutik, stensliperi, silversmed, emaljskyltar, antik- och kuriosabod, poolaffär och gruvbutik med souvenirer, presenter och litteratur kopplat till gruvan. Bagarstugan med hembakat bröd och värdshuset Geschwornergården serverar en julbuffé och Bergets matsal kommer att vara uppdukat för café som serverar juliga smörgåsar och varmdryck och annat som hör ett café till.

Gruvplatsen är plan och lättpromenerad. Det finns flera wc-faciliteter att tillgå. P-värdar på området hjälper till med parkering. Informationskartor finns i Världsarvshuset och det går också bra att fråga julvärdarna i gruvans utomhusentréer.