1920-e1444473946468Juligens stora pepparkakstest 2015 är avgjort! Återigen vinner Kronans Cederpepparkakor! De tillverkas av Lindhs Bageri i Bergsjö, Hälsingland. På en delad andraplats kommer Huså Bröd pepparkakor och Nyåkers pepparkakor. På tredje plats hamnar ICA välkryddade pepparkakor. Fjärdeplatsen delas av Dufvenkrooks original pepparkakor och Coop ekologiska pepparkakor. På femte plats kommer Annas apelsinpepparkakor. Om pepparkakstestet: totalt har 20 pepparkakssorter från den svenska marknaden testats av en oberoende jury bestående av 10 vanliga konsumenter och finsmakare.

 

Testet är ett blindtest, d.v.s. juryn vet inte i förväg vilken pepparkaka som provsmakas. Pepparkakorna har provsmakats i slumpmässig ordning. Betyg anges på en skala från 1-10. På skalan blev Cederpepparkakorna från Lindhs överlägsen etta i år igen! De fick i snitt 8,1 medan tvåan kom upp till 7,2.

Juryns kommentarer: “Saftig, trevlig, fin, fantastiska kryddor, apelsin/pomerans, speciell, citron, goda, apelsin, orange and citrus, bra konsistens” Hela testet finns på sajten www.juligen.se

Receptet till Kronans Cederpepparkakor kom på 1920-talet ner till norra Hälsinglands från Dingersjö värdshus i Njurunda. Värdshuset är ett av Europas äldsta skjutsställen och grundades redan 1648. Tillverkningen är fortfarande hantverksmässig enligt gammal tradition. Den unika smaken i kombination med en lite kraftigare kaka har gjort att den idag efterfrågas både inom och utom Sveriges gränser.

När Julrushen och julklappsjakten är igång för fullt kan det vara en fördel om man vet vad man ska välja redan innan man ger sig ut i trängseln. Här hittar du omdömen och betyg från vanliga konsumenter och människor som tycker om julens alla godsaker och har provsmakat dem. Testerna är oberoende och här sammanställda för att förhoppningsvis göra det lättare för dig att välja i det stora utbudet i julhandeln.