141007 Flytande äggförpackning25 öre från en viss sorts äggförpackning går till en Östersjöfond, upprättad av Alsbo ägg i Krylbo. Åkrahallen i Sala säljer närmare 700 sådana paket per vecka och toppar därmed säljlistan. – Vi förstår inte hur de lyckas. Därför får de årets diplom, säger Sören Rabb från Alsbo ägg.
Pengarna som hamnar i fonden kommer årligen att delas ut till en privatperson, organisation eller företag som arbetar för att bevara miljön i och omkring Östersjön. Vem som får ta emot fondpengarna i år är än så länge hemligt.

Butikschefen Mikael Oskarsson är den förste som mottar själva diplomet, som kommer att delas ut varje år på äggets dag.
– Det är jättekul och överraskande. Som företag vill vi med hjälp av våra kunder bidra till ett bättre samhälle. För oss är det också viktigt att äggen är lokalt producerade, säger Mikael.
Krylbo-företaget Alsbo ägg blev miljöcertifierade år 2002. Som en del i miljöarbetet startade de fonden med syfte att främja ett renare Östersjön.
– Vattnet är vårt viktigaste livsmedel. Både människor, djur och växter är beroende av det. Man kan tänka att Östersjön ligger långt ifrån oss. Men det vi
släpper ut påverkar till slut havet via våra diken, bäckar och åar. Och idag mår inte Östersjön bra. Se bara på algblomningen och på hur dåligt fisken mår,
säger Sören. Läs mer …

151019 Östersjöfonden Åkrahallen