Passa på och avnjut en semla eller två från bagerierna som ingår i vår förening, d.v.s. en semla från Lindhs Bageri i Bergsjö, Mattes Bröd i Ockelbo eller från Rättviksbagarn i Rättvik. För alla dessa bagerier väntar det mest intensiva dygnet under året. Tiotusentals semlor ska bakas och säljas för att sedan avnjutas av oss konsumenter.
Fettisdagen är en typisk svensk företeelse med lång tradition. Vi svenskar går man ur huse för att köpa semlor på fettisdagen. Landets bagerier och konditorier arbetar för högtryck och sätter in alla resurser de har för att så många som möjligt ska kunna få tag i en äkta semla på denna unika dag. Bara under fettisdagen förra året såldes över 5 miljoner semlor.
Många arbetsgivare ser semlan som ett bra sätt att visa personalen sin uppskattning. En undersökning som gjordes härom året visade på att ca 1,6 miljoner svenskar fick under fettisdagen en semla som arbetsgivaren bjudit på.
Fakta semlor
- Semla, hetvägg, fastlagsbulle och fettisdagsbulle är alla namn på samma bakverk, om möjligt med något olika utförande och lokal förankring.
- Semlorna har anor från tiden långt innan kristendomen kom till Sverige men blev så småningom förknippade med fastan mellan jul och påsk
- Semlan nämns i Gustav Vasas bibel från 1541
- Semlan var från början en slät bulle, men har utvecklats successivt. Den senaste detaljen är den vispade grädden som tillkom på 1930-talet
- Fettisdagen, 7 veckor innan påsk, var från början startskottet för semmelsäsongen, numera säljs semlor hela vägen från annandag jul fram till påsk
- På fettisdagen äter 54 % av svenskarna en semla.
- Drygt 40 miljoner semlor säljs i Sverige varje år
- Den svenske kungen Adolf Fredrik dog den 12 februari 1771 efter att ha förätit sig på förutom semlor även rovor, hummer, kaviar, och böckling. Till detta dracks champagne och vin … Med andra ord ingen kombination som rekommenderas!
Semlan fortsätter att öka i popularitet för varje år. Ett tag var det populärt att hitta på nya varianter av semlan, men nu är trenden återigen att semlan ska vara traditionell. Semlan är också nyttig för själen. Det vanligaste sättet att avnjuta en semla är i samband med fikat. Fika gör man för att njuta lite grann och då är det okej att unna sig lite extra under fettisdagen.