150216 Bröderna ErikssonsRättviksbagarn, Lindhs Bageri samt Erikssons Bageri, tre av föreningens lokala bagerier sätter iår nytt säljrekord för semlor.

 

Fettisdagen är här, semlans egen högtidsdag. Bara idag kommer semlor att säljas i Sverige för totalt ca 125 miljoner kr. Iår är också ett nytt rekordår när det gäller variationer på semlan. Men de nya semlorna har än så länge inte utkonkurrerat den klassiska semlan. Förra året såldes drygt fem miljoner semlor bara under fettisdagen.

 

Idag firas dagen i nästan varje svenskt hem och i de flesta länderna i världen, där dagen har namn som Mardi Gras, Shrove Tuesday, Faschingsdienstag och Fastlagstisdag.

Semlan har sedan sitt intåg i de svenska hemmen på 1200-talet haft många namn, två av dessa är fettisdagsbulle eller fastlagsbulle men ett av de första namnen på en semla noterades i Sverige redan 1689, nämligen Hetvägg, ett namn som än idag är vanligt när semlan äts tillsammans med varm mjölk.

Det ursprungliga sättet att servera semlor var just med mjölk, detta skedde innan grädden blev en del av semlan under modern tid, inte heller mandelmassan var en del av den ursprungliga semlan utan tillkom under 1800-talets mitt för att förenkla tillverkningen. Ursprungssemlan var en slät bulle som delades på mitten och gröptes ur, det urgröpta innehållet blandades med mandel, grädde och smör och petades sedan tillbaka i bullen.